VOORWOORD

TIJD OM OP TE STAAN

Mike Klous kijkt in dit voorwoord terug op de acties bij Etos.

Het was tijd om op te staan. Tijd om op te komen voor waar we gewoon recht op hebben. Niets meer en niets minder. En als je geen gekke dingen vraagt, geen torenhoge eisen stelt, dan sluiten de meeste mensen zich bijna vanzelf aan.

Ik spreek uit ervaring, want ik ben er zelf één van. Ik was tot voor kort niet eens vakbondslid. Maar de maat was vol. FNV Handel vroeg tijdens het cao-overleg op ons Etos-distributiecentrum om een gewoon goed loon. Ik meen dat de bond hier namens zo’n beetje alle mensen op de werkvloer sprak. Zelf ben ik nog jong en heb nog geen gezin, maar ik ken de verhalen van collega’s met kinderen die aan het einde van hun loon nog een stukje maand over hebben. Zij moeten de eindjes aan elkaar zien te knopen.

Mike Klous, (foto, met de rode jas),

Mike Klous (links, rode jas)

HOUD JE RUG RECHT

Daarom was het tijd om op te staan. De boodschap was goed en dus sloten steeds meer mensen zich aan. Er werd zelfs gestaakt, voor het eerst in de geschiedenis van Etos! En met succes. Zo zie je maar: als je met z’n allen je mond opentrekt en je houdt je rug recht, dan kan je alleen nog maar winnen.

OP DE VOORGROND

Ik heb ook mezelf verbaasd. Tijdens de acties heb ik zelfs nog een kleine rol op de voorgrond vervuld. Ik heb mijn collega’s gemobiliseerd en ben opgetreden als woordvoerder en tolk voor mijn buitenlandse collega’s. Ons succes werkt kennelijk aanstekelijk. We worden nu benaderd door collega’s uit andere sectoren die willen weten hoe we dit voor elkaar hebben gebokst. Mijn eerste advies aan hen: zorg dat je zo snel mogelijk zo veel mensen organiseert. Want zonder een brede achterban heb je geen poot om op te staan.

Mike Klous,
control room-medewerker op het distributiecentrum van Etos