VOORWOORD

STEM BEWUST, STEM SLIM!

Magazijnmedewerker bij technische groothandel Santrade Cor de Man kijkt vooruit naar de Tweede Kamerverkiezingen later deze maand.

Wat moet er anders en kan er beter in de sector waarin jij werkt? Dat is de vraag die in deze verkiezingsspecial van dit e-magazine aan diverse leden en kaderleden van FNV Handel is voorgelegd. De vraag was zich voor te stellen dat zij in de Tweede Kamer zouden worden gekozen. Wat zouden zij dan als eerste veranderen ten gunste van hun collega’s? Mijn persoonlijk grootste wens op dit gebeid is dat de werkgevers beter naar hun medewerkers luisteren. En niet alleen dat, maar dan ook écht iets met hun inbreng gaan doen. Communicatie, lieve mensen, maar dan ook écht goede communicatie, is o zo belangrijk. Eén van mijn collega’s uit toevallig ook de technische groothandel spreekt hierover verderop in dit e-magazine zeer behartenswaardige woorden.

ONDERBETAALD

Ook de andere bijdragen verderop in dit e-magazine van collega’s uit andere branches binnen de sector handel zijn mij uit het hart gegrepen. De keihard werkende maar zwaar onderbetaalde en door zijn baas niet serieus genomen supermarktmedewerker bijvoorbeeld. Ik zie het ook bij de supermarkt bij mij om de hoek. Dubbele diensten draaien in verband met de drukte, onveiligheid op de werkvloer – denk aan coronadreiging en boze klanten – maar toch

altijd weer klaar moeten staan. Ik spreek vaak met deze medewerkers. Als ze me weer eens vertellen over hun klachten, dan zeg ik vaak: heb je wel eens van de vakbond gehoord? Want laten we eerlijk zijn: als je het in je eentje niet kan oplossen, dan heb je toch de steun van anderen nodig? Nog zoiets: het misbruik van uitzendkrachten als goedkope flexibele oplossing: zie ook verderop in dit e-magazine waar weer een andere collega pleit voor meer vaste banen. Ook helemaal mee eens. Ik zie het in mijn eigen werkomgeving. Ik heb collega’s die al meer dan vijf jaar flexibel worden ingezet, zonder enige zekerheid. Straks gaan we verhuizen naar een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum. Daar zijn dan ook minder mensen nodig en de werkgever heeft al min of meer laten doorschemeren dat het werk dan wel met 'de ouwetjes' in vaste dienst kan worden uitgevoerd (of hij het nou meent of niet, hij kan gewoon lastiger van ons af). Dus dank je wel voor vijf jaar flexibele inzet flexibele kracht, maar nu ben je niet meer nodig. Mij doet dit zeer, ook al mag ik wél blijven.

STEM BEWUST

Dus beste mensen: op 17 maart zijn er parlementsverkiezingen. Denk goed na op wie je stemt en waarom. Ook in je eigen belang. Hoe kijkt jouw partij aan tegen de kloof tussen arm en rijk? Tegen arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden? Tegen de positie van kwetsbare flex-collega’s? En tegen jou als werknemer in de sector handel? Mijn advies: stem bewust, stem slim!

Cor de Man, kaderlid van FNV Handel

Deel deze pagina