COLUMN

VERGETEN BOODSCHAP

ANJA

Vakbondsbestuurder Anja Dijkman maakt zich als projectleider Platformwerk bij de FNV sterk voor goede arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van platformbedrijven als Uber, Deliveroo en Gorillas. Het stoort haar dat zij betaald krijgen volgens een uitgeklede cao of gedwongen worden te werken als schijn-zzp’er. En hoe zit het nou met die cao van online-supermarkt Picnic, waar ook Jumbo wel brood in ziet?

Mijn buurman maakt vandaag hachee, maar hij mist een ingrediënt. Hij heeft echter nog nooit van Gorillas gehoord. Zo’n flitsbezorger die je vergeten boodschappen binnen tien minuten bij je thuis bezorgt. Je hoeft alleen maar een paar keer te klikken op een app op je mobiele telefoon en klaar is Kees.

De flitsbezorgers zijn in opkomst. Gorillas is een van de snelst groeiende startups in Europa en probeert de grootste te worden. Thuisbezorgen van boodschappen is nog steeds verliesgevend.

Om een positie op de markt te veroveren, houden de flitsbezorgers de prijzen voor de consument aantrekkelijk en de tarieven voor de fietskoerier laag. In de hoop dat we straks allemaal onze boodschappen via hun bezorgapp gaan bestellen. De fietskoerier (ook wel runner of rider) bezorgt ze dan voor een tarief van nog geen 2 euro.

JUMBO EN GORILLAS

Supermarktketen Jumbo gaat samenwerken met Gorillas. Want ook Jumbo wil een graantje meepikken in deze markt. Maar dan wel voor zo laag mogelijke kosten. “Slim vernieuwen en de kosten in toom houden, daar draait het in deze uitdagende tijd allemaal om”, zo noemt topman Frits van Eerd van Jumbo dit.

De online supermarkt Picnic bezorgt in ons Friese dorp geen boodschappen. Wel al in Drachten, zo is onlangs bekend geworden. In Leeuwarden rijden de wagentjes van Picnic zelfs al langer rond.

VERHULLEND TAALGEBRUIK

Gorillas past de Picnic-cao toe. Deze cao is slechter dan de supermarkt-cao. Jumbo wil de arbeidsvoorwaarden harmoniseren. Dat is een verhullende omschrijving van overstappen naar slechtere arbeidsvoorwaarden. Dezelfde als die Picnic en Gorillas hanteren.

Boodschappen door een flitskoerier laten bezorgen hoort bij de tijd waarin wij nu leven. Net als maaltijden en pakketjes laten bezorgen. Daar is op zich niks mis mee. Maar bezorgen heeft een prijs. Verontrustend is dat die prijs betaald wordt door de runners en riders. Ofwel ze krijgen betaald volgens een uitgeklede cao, of ze werken als schijn-zzp’er. Alles “om de kosten in toom te houden”.

Geruststellend is dat mijn buurman en ik elkaar wel weten te vinden bij een vergeten boodschap.

Deel deze pagina