FAT CAT DAY

FNV: AHOLD GROOTSTE CORONAPROFITEUR

Tekst Ronald de Kreij Beeld Willem Croese

OP 2 JANUARI VROEG IN DE OCHTEND HADDEN DE BEST VERDIENENDE CEO’S AL EEN MINIMUM JAARLOON BINNEN

Vakbond FNV heeft Ahold uitgeroepen tot de grootste coronaprofiteur van Nederland. In een door de bond georganiseerde online verkiezing belandden Randstad en PostNL op de tweede en derde plek.

Om aandacht te vragen voor de scheefgroei in Nederland lanceerde de FNV drie jaar geleden voor het eerst Fat Cat Day; een dag in januari waarop de meest invloedrijke ceo’s in Nederland gemiddeld al een beloning op zak hebben waar iemand met een minimumloon het hele jaar voor moet werken. De hoogste bazen van Philips, Ahold en Shell hadden op 2 januari vroeg in de ochtend al een minimum jaarloon binnen.

Net als in de twee voorgaande edities van Fat Cat Day vergeleek de bond ook nu weer de beloningen van de ceo’s van de veertien meest invloedrijke bedrijven in Nederland met het wettelijk minimumloon. De online verkiezing op Facebook van de grootste coronaprofiteur was nieuw. Op 12 januari reisde een delegatie van de bond naar het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam om de prijs te overhandigen, tegelijk met een pleidooi voor een minimum loon van ten minste 14 euro per uur. Een woordvoerder van Ahold erkende in een reactie dat het bedrijf inderdaad heel goed draait en beloofde de prijs een mooie plek te geven.

Tekst gaat verder onder de foto

Een woordvoerder van Ahold erkende in een reactie dat het bedrijf inderdaad heel goed draait en beloofde de prijs een mooie plek te geven.

WERKEND ARM

‘Nederland dreigt een land te worden waar aandeelhouders slapend rijk worden en winkelpersoneel werkend arm’, zegt Stef van der Werf, winkelmanager bij Gall & Gall en kaderlid van FNV Handel. Hij was aanwezig bij de overhandiging van de prijs aan een vertegenwoordiger van het bedrijf waaronder behalve Albert Heijn ook Bol.com, Etos en Gall&Gall vallen. ‘Sinds corona klotsen de winsten tegen de plinten aan in mijn winkel. Het is ongelooflijk druk en best zwaar, ook omdat we moeilijk personeel kunnen vinden. Afgelopen tijd heb ik regelmatig dagen gemaakt van twaalf uur of meer om klanten zo goed mogelijk te helpen. Ik zou het geweldig vinden als de heer Muller, baas van een van de grootste werkgevers van Nederland, een voorbeeld stelt met het afspreken van een minimumloon van 14 euro.’

De lockdowns zorgden voor een forse omzetstijging bij de supermarkten. Ook de beloning van ceo Frans Muller steeg, en wel van 4,4 miljoen naar ruim 6 miljoen euro.

‘De verhoudingen tussen de grootverdieners en mensen met een minimum of modaal inkomen zijn nog steeds ongelooflijk scheef’, reageert FNV-bestuurslid Petra Bolster. ‘Van het huidige minimumloon van 10,48 euro bruto per uur kunnen werknemers amper rondkomen. Het gaat daarbij alleen al in de vitale sectoren om zo’n 1 miljoen onmisbare werkers. Een schril contrast met de winsten van miljoenen euro’s die ook in die sectoren worden gemaakt. Werknemers die rond het minimum verdienen, hebben vaak ook nog het meest te verduren van de coronacrisis, terwijl grote bedrijven als Ahold, Randstad en PostNL juist hebben kunnen profiteren.’

KOOPKRACHT GEDAALD

De koopkracht van mensen met een minimumloon is 20 procent gedaald sinds eind jaren 70 en de ontwikkeling ervan loopt al jaren achter bij de gemiddelde loonontwikkeling. Het nieuwe kabinet wil het minimum uurloon verhogen met 80 cent, verspreid over de komende vier jaar. De FNV vindt dit veel te weinig. De vakbond voert sinds 2019 actie voor minimaal 14 euro bruto per uur. Voorts strijdt de bond er voor dat de koppeling tussen het wettelijke minimumloon en de AOW blijft bestaan. Het nieuwe kabinet is van plan deze koppeling door te snijden.

Anders dan de eigen medewerkers leed de koers van het aandeel Ahold totaal niet onder de coronacrisis.

Deel deze pagina