VOORWOORD

DE TOEKOMST IS GISTEREN BEGONNEN

Ron van de Laar werkt op het distributiecentrum van Jumbo in Veghel. Kijkt hij naar de toekomst van de sector waarin hij werkt, dan voorziet hij dat er nieuwe, grote buitenlandse spelers de Nederlandse markt gaan betreden, zoals Amazon. En dat die grote spelers allianties aangaan met Nederlandse partners in de supermarkt-retail. Maar eigenlijk heeft hij geen glazen bol nodig om de toekomst te voorspellen.

De toekomst is gisteren eigenlijk al begonnen. Jumbo heeft begin januari tijdens de presentatie van de jaarcijfers samenwerking aangekondigd met flitsbezorger Gorillas, die vooral actief is in de grote steden. Gorillas bezorgt binnen tien minuten boodschappen. Net als andere flitsbezorgers die eveneens vanuit 'darkstores' vaak middenin woonwijken opereren.

Over deze 'schimmige winkels' met hun afgeplakte ruiten is een hoop gedoe. En de mensen die er werken worden als zzp’er betaald, of volgens de nieuwe e-Commerce cao. Maar hoe je het ook wendt of keert; de bezorgers – of riders, zo noemen ze zichzelf – verdienen maar een habbekrats.

ONGELOOFLIJK

De e-Commerce cao is uitgedacht door Picnic en is om het zo maar te zeggen een bijzonder magere cao. Hij is tot stand gekomen dankzij de medewerking van vakbond De Unie. Dat deze bond zich hiervoor heeft laten lenen, is echt ongelooflijk. De Unie doet hiermee namelijk precies hetzelfde als de AVV (Alternatief voor vakbond), dat niet opkomt voor de belangen van werknemers, maar wel namens hen zegt te onderhandelen, terwijl er bijna niemand lid is.

Ik vraag me sterk af of deze clubs niet stiekem opgericht zijn door werkgevers. Ik maak me daarom ook ernstig zorgen over mijn toekomstige collega’s die bij de online tak en bezorging werken. Want Jumbo overweegt namelijk, als ik financieel directeur Ton van Veen goed begrijp, om in het kielzog van Gorillas aan te sluiten bij deze e-Commerce cao. Deze cao is, gezien wat ik hiervoor al zei, uiteraard niet ondertekend door FNV en CNV. Deze bonden waren overigens daarvoor wel al met Jumbo en een aantal andere partijen in gesprek om te verkennen of een fatsoenlijke cao e-Commerce mogelijk zou zijn. Dit laatste is nu met deze move natuurlijk helemaal van de baan.

SPEKKOPER

Slimme zet van Jumbo, want het profiteert dan optimaal van de voordelen die deze cao voor een werkgever biedt. Weliswaar een iets hoger minimumloon, maar verder kent de e-Commerce cao geen extra toeslagen voor bijvoorbeeld het werken in ploegen, draaien van nachtdiensten, werken op zon- en feestdagen, overuren en andere onaangename uren. Dan ben je als bedrijf spekkoper met zo’n goedkope cao, want er wordt in deze branche dag en nacht gewerkt, en dat zeven dagen per week…

Ron van de Laar, kaderlid van FNV Handel

Deel deze pagina