FAT CAT DAY
BAAS AH VERDIENT IN PAAR DAGEN HETZELFDE ALS ZIJN PERSONEEL IN EEN JAAR
Tekst Ronald de Kreij Beeld FNV
OP 2 JANUARI VROEG IN DE OCHTEND HAD DE BEST VERDIENENDE CEO AL EEN MINIMUM JAARLOON BINNEN

Na slechts enkele dagen werken in het nieuwe jaar 2023 hadden de veertien meest invloedrijke topmensen van grote bedrijven in Nederland al een salaris verdiend waar iemand met het minimumloon een heel jaar voor moet buffelen. De hoogste baas van Ahold bijvoorbeeld had op 2 januari net na het middaguur al het jaarloon van een kassamedewerker binnen.
Sinds 2020 vergelijkt vakbond FNV elk jaar de inkomens van de meest invloedrijke ceo’s – bazen van grote ondernemingen - met het wettelijk minimumloon. De uitkomsten worden gepresenteerd op wat de bond noemt Fat Cat Day. Deze dag viel dit jaar op vrijdag 6 januari jongstleden. Ook dit jaar vroeg de bond op Fat Cat Day weer aandacht voor de scheefgroei in Nederland.
Grootverdieners
Nummer één op de lijst van grootverdieners is de hoogste baas van Shell. Hij had op 2 januari om 04:08 uur al een minimum jaarloon op zak. Goede tweede was de ceo van Ahold Delhaize, die op 2 januari om 12:19 uur deze inkomensgrens passeerde. Deze AH-baas Frans Muller verdient jaarlijks meer dan 6 miljoen euro; zijn collega bij Shell is goed voor ruim 7 miljoen. Dat zijn inkomens waar hun medewerkers niet eens van durven dromen.
Om tot een goede vergelijking te komen is dit jaar rekening gehouden met de extra verhoging van het minimumloon per 1 januari 2023. Als gevolg van deze correctie hebben de ceo’s mogelijk iets langer moeten werken om een minimum jaarloon te verdienen; toch al gauw een paar minuten. Maar omdat de bond ook uit is gegaan van een schatting van de beloning die de ceo’s dit jaar krijgen, kan het ook zomaar zijn dat zij juist eerder dan berekend al een minimum jaarloon op zak hadden.
Kloof verdiept zich
De FNV pleit al jaren voor verhoging van het wettelijk minimum uurloon naar 14 euro. Dat heeft nu voor het eerst geleid tot een extra verhoging van 8,05 procent op 1 januari. De bond vindt dit een goede eerste stap, maar noemt de verhoging van 10,65 euro per uur naar 11,75 euro (bij een werkweek van 38 uur) niet genoeg.
FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: ‘De kloof tussen de top en de werkvloer verdiept zich. De huidige verhoging van het minimumloon is niet eens genoeg om de inflatie te compenseren. Met de komende verkiezingen voor de Eerste Kamer wordt 2023 een belangrijk politiek jaar. De sleutel ligt in handen van de politiek. Die kan er op 1 juli voor zorgen dat het minimumloon verder omhoog gaat, zodat iedereen een leefbaar inkomen krijgt.’
Toeslagen en voedselbank
Volgens Boufangacha is ‘de cultuur waarin grootverdieners cashen en hun medewerkers op een zo laag mogelijk loon willen houden, zodat ze met toeslagen en de voedselbank het einde van de maand moeten halen, nog steeds wijdverbreid. Ahold bijvoorbeeld weigert nog altijd 14 euro per uur te betalen. Ook andere bedrijven blijven de arbeidskosten drukken, met in alleen al de sector Handel een groot aantal cao-conflicten tot gevolg. Denk hierbij aan de recente acties bij onder meer Etos, Bijenkorf, technische groothandel en de drankenhandel.’
‘De bedrijfstop en aandeelhouders cashen’, aldus Boufangacha, ‘terwijl de mensen met weinig inkomen het zwaarst worden getroffen in deze barre inflatieperiode. Het zijn deze mensen die de winsten mogelijk maken en tegelijkertijd zelf elke cent nodig hebben om rond te kunnen komen. Wij zetten ons als FNV dagelijks in voor een eerlijk loon, samen mét onze leden. Want Nederland verdient beter.’

Ahold-baas Muller had op 2 januari 2023 om 12:19 uur al het jaarloon van een kassamedewerker verdiend