CAMPAGNE VOOR14

IN ACTIE VOOR EEN HOGER MINIMUMLOON

Tekst Ronald de Kreij Beeld Lyander Schmitz, Masja Zwart

In diverse steden voeren vakbondsvertegenwoordigers en kaderleden van de bond actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur. Ook FNV Handel ondersteunt actief deze landelijke FNV-campagne Voor14.

De detailhandel is niet de enige sector in Nederland waar de medewerkers worden afgescheept met doorgaans niet meer dan het minimumloon. Postbezorgers, callcentermedewerkers, schoonmakers, thuiszorgmedewerkers… zo’n twee miljoen mensen hebben nooit geprofiteerd van de economische groei in de afgelopen jaren. Mensen die het minimumloon verdienen zitten vast en kunnen niet meegroeien, niet meeprofiteren. Sterker nog, hun inkomen is in de afgelopen 40 jaar 20 procent minder waard geworden. Terwijl de winsten van grote bedrijven groter en groter worden, moeten zij de eindjes aan elkaar knopen om rond te kunnen komen. De FNV accepteert dit niet langer. Met de campagne Voor14 staat de bond op tegen dit onrecht. Voor14 wil dat iedereen kan leven in plaats van overleven. Dat iedereen zich vrij voelt in plaats van beperkt. Dat iedereen een fatsoenlijk inkomen heeft en mee kan doen.

STOEPKRIJTACTIES

Met stoepkrijtacties in diverse steden en onder meer oproepen via Facebook wil de FNV – en daarmee uiteraard ook FNV Handel – de achterban mobiliseren om samen te bouwen aan een sterke beweging Voor14. Dat doel kan alleen worden bereikt als de leden en kaderleden in actie komen. Dat kan door de online-petitie te ondertekenen op www.voor14.nl en/of je daadwerkelijk aan te sluiten als vrijwilliger. De FNV zal in de diverse gemeenten de ondertekende petities aanbieden aan lokale politieke partijen en hen oproepen zich uit te spreken voor een minimumloon van 14 euro. Dat kan vervolgens dienen als signaal voor de politieke partijen in Den Haag. De eerste resultaten zijn overigens al binnen. In onder meer de gemeenten Valkenburg aan de Geul, Brunssum en Utrecht, Den Haag en Nijmegen heeft een meerderheid van de gemeenteraad zich inmiddels uitgesproken Voor14!

De bond voert in het kader van Voor14 een stoepkrijtactie in Groningen

IN ONDER MEER NIJMEGEN HEEFT EEN MEERDERHEID VAN DE GEMEENTERAAD ZICH INMIDDELS UITGESPROKEN VOOR14!

'WIJ ZIEN NIETS TERUG VAN DE WINSTEN'

Vincienna is student HBO Rechten en werkt minimaal twee dagen per week als teamleider bij AH to go. Ze is tevens een van de gezichten van de FNV-campagne Voor14 waarmee de bond de (lokale) politiek oproept zich uit te spreken voor een wettelijk minimumuurloon van minimaal 14 euro. Op de campagnewebsite www.voor14.nl legt ze uit waarom ze zich bij deze actie heeft aangesloten: ‘Mijn ambitie is om advocate te worden. Hiervoor zou ik nog acht jaar moeten studeren. Tegelijkertijd wil ik op mezelf gaan wonen en mijn rijbewijs halen. Maar met mijn uurloon lukt het me net om mijn studie te betalen.’ ‘Mijn werkgever, Ahold Delhaize, boekt ieder jaar flinke winsten. Op de werkvloer hangen de jaaromzetten aan de muur. Wij worden geacht om keer op keer die jaaromzetten te overtreffen. Dit doen we vol overgave. Maar zelf zien wij niets terug van deze winsten.’

Vincienna: ‘Met mijn uurloon lukt het me net om mijn studie te betalen’

Deel deze pagina