FNV WINKELSTRAAT

BOND PLEIT VOOR HEMA-WET

Tekst Ronald de Kreij Beeld Shutterstock

De overheid moet paal en perk stellen aan schimmige financieringsconstructies, zoals bij Hema, vindt FNV Winkelstraat. De bond pleit voor een Hema-wet waarin de overheid regels stelt om te voorkomen dat bedrijven worden kaalgeplukt.

Aanleiding voor het pleidooi van de bond vormen de gebeurtenissen bij Hema, dat door durfkapitalisten is opgekocht met geleend geld, vervolgens is volgepropt met schulden en nu dreigt te bezwijken onder deze schuldenlast. Ondertussen steken de eigenaren jaarlijks miljoenen euro winst in eigen zak, zonder dat hierover belasting wordt betaald. FNV Winkelstraat vergelijkt de handelswijze van deze durfkapitalisten met het gedrag van sprinkhanen die in grote zwermen over gebieden trekken. Waar ze neerstrijken, vreten ze alle gewassen op.

SYSTEEM AANPAKKEN

De overheid kan Hema pas echt helpen, vindt de bond, als het systeem wordt aangepakt waarmee bedrijven worden kaalgeplukt en gebruikt als geldautomaat. ‘We moeten af van de hoge mate van schuldfinanciering’, schrijven FNV-bestuurders Danielle Wiek en Linda Vermeulen in diverse ingezonden stukken in de media. ‘De schuldeisers bij Hema worden al jarenlang door de overheid gefaciliteerd. Zij kunnen gegarandeerde winst maken door gigantische rentetarieven te rekenen. Bij Hema jaarlijks 50 miljoen euro. Feitelijk wordt deze regeling door de rest van de maatschappij betaald. Ondertussen is het bedrijf uitgehold en blijft er geen cent over om de medewerkers fatsoenlijk te betalen. Het is absurd dat we dit in Nederland toestaan. Dit moet veranderen.'

LOYAAL

De medewerkers zijn loyaal aan Hema en daar wordt op een sluwe manier gebruik van gemaakt, constateren Wiek en Vermeulen. ‘Ze worden door de vakbond zonder leden AVV opgeroepen om een deel van hun spaargeld in een reddingsplan te stoppen, dat waarschijnlijk een bodemloze put is. Het plan lijkt misschien sympathiek, maar spekt uiteindelijk alleen de kas van degenen die toch al meer dan genoeg hebben. FNV Winkelstraat roept de medewerkers dan ook op om geen cent in het plan te steken. De investeerders hebben de afgelopen jaren al voldoende verdiend over de ruggen van de mensen die Hema draaiend hebben gehouden.’ De medewerkers van Hema hebben gedurende de hele coronacrisis hard doorgewerkt. De afgelopen jaren hebben zij moeten toezien hoe de eigenaar en directie ondanks de schuldenlast miljoenen staken in uitbreiding in het buitenland met honderden winkels. Investeringen in de eigen medewerkers bleven uit. De waardering voor de medewerkers, en de mogelijkheid tot inspraak is altijd ver te zoeken geweest.

'VOORKOMEN DAT “SPRINKHAANEIGENAREN” BEDRIJVEN LEEGVRETEN EN KAAL ACHTERLATEN'

Er wordt op een sluwe manier gebruik gemaakt van de loyaliteit van de Hema-medewerkers

LOONDUMP

FNV Winkelstraat voert veel actie bij Hema onder het motto “Laat Hema weer écht Hema zijn”. Aanleiding was onder meer de loondump in 2019 (vermindering tot 25 procent van het loon), die kon worden doorgevoerd doordat CNV instemde met een gigantische loonbevriezing en uitkleding van de arbeidsvoorwaarden (ter vergelijking: de FNV heeft onder meer de vrachtwagenchauffeurs bij Hema gesteund met het bereiken van een loonsverhoging tussen de 20 en 25 procent). De bond voert ook op politiek niveau actie om de toestanden bij Hema te verbeteren, door aanpassing van de regels rondom private-equity en het ter discussie stellen van de zogenoemde primarkpremie. ‘Wij pleiten voor een Hema-wet’, aldus Wiek en Vermeulen, ‘die een maatschappelijk gezond opererend bedrijfsmodel weer centraal stelt. Daarmee wordt voorkomen dat “sprinkhaaneigenaren” bedrijven leegvreten en kaal achterlaten om vervolgens over te springen naar een volgend bedrijf.’

Deel deze pagina