ETOS
MISSIE MEER DAN GESLAAGD: 15 PROCENT ERBIJ!
Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven, FNV

FNV-bestuurder Cindy Onvlee aan het begin van het actietraject bij Etos.

Met een in korte tijd opgebouwde flinke portie zelfvertrouwen is het personeel van Etos er in geslaagd om 15 procent meer loon bij elkaar te sprokkelen. En dat bij het bedrijf waar hiervoor zelfs nog nooit eerder actie was gevoerd en waar tot voor kort maar relatief weinig medewerkers vakbondslid waren.
Veel blijdschap en zelfs hier en daar een traantje bij de leden van de cao-delegatie van FNV Handel toen aan de cao-tafel van Ahold Delhaize de handen konden worden geschud ter bekrachtiging van een nieuw cao-akkoord voor alle 2.750 medewerkers bij Etos. Na de al eerder afgesproken “tussen-cao” die voorzag in 5 procent meer loon per begin 2023, kon daar nu nog eens 7 procent aan worden toegevoegd per 19 juni jongstleden, en nóg eens drie procent per 1 januari 2024. Alles bij elkaar opgeteld 15 hele procenten meer loon vergeleken met begin dit jaar..
FNV-bestuurder Cindy Onvlee geloofde al langer in een succes, maar de andere leden van haar cao-delegatie – zes Etos-medewerkers en tevens FNV-kaderleden – waren meer dan blij verrast. Het was de bekroning van een lange periode van strijd om de grote onvrede onder het personeel in een positieve richting om te buigen. Hierbij hadden ze ten einde raad de hulp van FNV Handel ingeroepen. Of die alsjeblieft kon komen helpen en zich tegelijkertijd wilde inzetten voor een goede nieuwe cao. Die was immers ook al een tijd niet meer verlengd en afspraken over loonstijgingen waren evenmin gemaakt.
“De top 13 procent erbij, dan wij ook!”
Aanvankelijk leek het er op dat het spannend zou gaan worden bij het jongste cao-overleg. De bond zette in op een ambitieus doel: nóg eens 8 procent erbij, na de 5 procent van begin dit jaar. Dit onder het motto: “De top 13 procent erbij, dan wij ook!” Om de eis kracht bij te zetten dreigde FNV Handel ook nu weer met acties. Het vorige cao-resultaat, de eerder genoemde tussen-cao, kon pas worden geboekt na acht stakingsrondes in de maanden december 2022 en januari 2023.
Zover hoefde het deze keer echter niet te komen. Hoewel het misschien wel heeft geholpen dat Etos-medewerkers ook bij de derde onderhandelingsronde weer actie voerden op de stoep van het hoofdkantoor van Ahold Delhaize. Maar toen was het ook gedaan en lag er een akkoord. Beter dan verwacht, al was het alleen maar uitgedrukt in het percentage meer loon: 10 in plaats van de 8 procent waarop de bond aanvankelijk inzette.
Maar ook op andere punten is vooruitgang geboekt. FNV-bestuurder Cindy Onvlee: ‘Het zal alvast helpen dat de lonen omhooggaan, dat is stap 1. Daarmee wordt het voor mensen al aantrekkelijker om bij Etos te komen werken en staan er straks hopelijk weer meer mensen in de winkels. Maar we willen de komende tijd ook nog specifieke afspraken maken tegen de hoge werkdruk. En voor oudere werknemers komt er alvast een RVU-regeling. Wie twintig dienstjaren heeft, mag een jaar eerder stoppen met werken. Zo halen meer mensen gezond hun pensioen.’
‘Etos heeft echt naar ons geluisterd’
Winkelmanager en FNV-kaderlid Carla Cornelesen verklaart desgevraagd ongelooflijk blij te zijn met het bereikte resultaat. ‘Etos heeft dit keer echt naar ons geluisterd. Dat stukje waardering voelt heel goed. Dat verdienen wij ook, we werken er iedere dag met z’n allen heel hard voor.’
FNV-bestuurder Onvlee kan dit laatste alleen maar beamen. ‘Maar de medewerkers hebben deze keer ook heel hard gestreden voor hun rechten. Daar ben ik oprecht trots op. Het was een heel intensief traject en ze hebben alles op alles gezet om door de bedrijfsleiding gehoord te worden. Dat is gelukt.’
Formeel lagen de arbeidsvoorwaarden van de Etos-medewerkers overigens vast in de cao Drogisterijbranche, die óók geldt voor het personeel van Kruidvat, Trekpleister, Holland & Barrett en Prijsmepper. Die cao was echter al een tijd niet meer verlengd, waardoor de salarissen enorm achterbleven. Pas toen zich vorig jaar de gigantische inflatie aandiende, kwamen de werkgevers in beweging en boden 3 procent meer loon. Dat was voor de medewerkers van Etos geen optie en aanleiding om in actie te komen. Maar de medewerkers van de andere winkelketens die onder de cao Drogisterijbranche vallen deden hier niet aan mee. Hierdoor delen zij nu niet mee in het fors betere resultaat dat bij Etos is geboekt. De Etos-werknemers hebben nu bovendien echt een eigen cao. Deze is overigens wel voor een deel gebaseerd op de oude teksten van de cao Drogisterijbranche van 2017.
Inmiddels is door de onrust ook een akkoord bereikt over een nieuwe cao Drogisterijbranche Daarin is 5 procent meer loon afgesproken in juli en daarna nog eens 5 procent per januari. De lonen bij Etos nu liggen dus wel hoger én de Etos-medewerkers kunnen aanspraak maken op de RVU-regeling om eerder met pensioen te kunnen. FNV-bestuurder Onvlee kan de werknemers in de drogisterijbranche die dit ook willen alleen maar aanraden om óók op te staan. ‘Je hebt er recht op’, zegt ze. ‘Dus verenig je. Alleen samen kunnen we écht betere resultaten bereiken.’


‘DIT VERDIENEN WIJ OOK, WANT WE WERKEN ER IEDERE DAG MET Z’N ALLEN HEEL HARD VOOR’

Carla Cornelesen, winkelmanager bij Etos, spreekt actievoerders toe bij het hoofdkantoor van Ahold Delhaize.