Op initiatief van FNV Handel is een nieuw magazine verschenen over veilig werken in de winkel. Het magazine, DNK genaamd, staat vol met tips over hoe je het beste om kunt gaan met bedreigende situaties zoals winkeldiefstal, geweld en overvallen.

tekst Ronald de Kreij, beeld Jan Lankveld \ Shutterstock

Leer ‘Veilig werken in de winkel’!

Het e-magazine DNK is bestemd voor iedereen die in een winkel werkt. De uitgave is gemaakt door FHKN in opdracht van FNV Handel en met ondersteuning van de Stichting Detailhandelsfonds. DNK verschijnt driemaal per jaar, staat in het teken van winkelveiligheid en vakmanschap en is gericht op zowel preventie als (na)zorg.

FNV Handel vindt het belangrijk dat winkelmedewerkers leren om te gaan met bedreigende situaties tijdens hun werk. Het is dan ook van belang dat zij hun kennis van veilig werken op peil houden. Veiligheid hoort bij hun vakmanschap.

DNK is te vinden op de website www.veiligwerkenindewinkel.nl. Daar vind je overigens ook trainingen over hoe je het beste kunt reageren op vervelende situaties. Of hoe je diefstallen en overvallen zo veel mogelijk kunt voorkomen. De e-learnings ‘Veilig werken in de winkel’ geven antwoorden op vragen als wat je moet doen als bijvoorbeeld een overvaller de winkel binnen rent, met een wapen zwaait en eist geld en dure artikelen eist.

Hoe je het beste handelt tijdens een overval leer je in een van de modules. Maar je leert niet alleen over een overval. Ook hoe je klantgericht werken kunt inzetten om agressie en criminaliteit te voorkomen, of hoe je veilig alcohol verkoopt. Het openen en sluiten van de winkel is ook een module.

Na het volgen van alle zeven modules, kun je direct een online examen afleggen. Slaag je hiervoor, dan ontvang je het erkende certificaat VWW (Veilig Werken in de Winkel) dat je zelf kunt opslaan en printen. Staat ook goed op je CV, zo’n veiligheidscertificaat. Als je wilt kun je na deze e-learning modules ook een praktijktraining volgen. Zo word je uiteindelijk vanzelf veiligheidsdeskundige.

Surf voor het e-magazine, de e-learning modules en nog veel meer informatie naar www.veiligwerkenindewinkel.nl.