VOORWOORD

YVONNE

‘Het was lastig om de ernst van de situatie bij mijn werkgever goed onder de aandacht te krijgen’

beeld Jan Lankveld

MAAK VEILIGHEID BESPREEKBAAR

Verderop in dit magazine hebben we een artikel over veilig werken in de winkel. Het onderwerp is mij uit het hart gegrepen. Ik werkte in de periode van mei 2014 tot en met november 2018 in een beruchte Aldi-winkel in het centrum van Helmond. Dit filiaal is in 2011 geopend en al vanaf het begin waren er problemen. Zoveel zelfs, dat de toenmalige filiaalleider na diverse bedreigingen zijn functie heeft neergelegd. Ook de media schreven over de problemen.

Met de gemeente is toen afgesproken dat er in geval van problemen direct met 112 gebeld kon worden en dat de politie dan ook direct zou komen. Maar al na een jaar was dat alweer afgelopen, omdat Aldi zelf weinig tot niets deed om de situatie veiliger te maken.

De diefstallen kwamen terug, evenals de bedreigingen. De nieuwe filiaalleider werd zelfs een keer met een groot mes achterna gezeten toen hij naar huis wilde. Als winkelmedewerker voelde je constant een spanning. Ik kon niet meer met deze situatie omgaan. Daardoor kwam ik begin 2016 met een burn-out thuis te zitten.

Ook daarna bleef het lastig om de ernst van de situatie bij mijn werkgever goed onder de aandacht te krijgen. Uiteindelijk zijn we na overleg met FNV Handel eerst als alle medewerkers met elkaar in gesprek gegaan. Aansluitend ben ik samen met mijn vakbondsbestuurder Lilian Bakhuijsen naar het hoofdkantoor van Aldi gegaan om te vertellen over onze ervaringen en wensen. Gelukkig zag toen ook Aldi in dat er echt iets moest veranderen: we kregen alle dagen in de week een beveiliger in de winkel en later in de middag kwam er een extra personeelslid bij. De positieve gevolgen waren direct te merken. Er waren nog wel wat kleine voorvallen, maar verder niets heftigs meer.

Dus mijn advies aan iedereen in soortgelijke situaties: maak het probleem bespreekbaar, praat met je collega’s tijdens het werkoverleg over onveilige situaties en kijk hoe je samen én met de bond kunt aansturen op een veiliger werkplek.

Yvonne van der Donk (op de foto links),

medewerkster Aldi in Best en kaderlid van FNV Handel