WINKELOVERVALLEN

‘PRAAT ER OVER, MET DESKUNDIGEN’

Tekst Ronald de Kreij Beeld Alwin Koops

‘MET EEN BEETJE MEER BEGRIP WAREN WE SAMEN EEN STUK VERDER GEKOMEN’

Margriet Bolhuis werkt al haar hele werkzame leven in de winkel. Ze begon op haar 15e als zaterdaghulp. Op haar 19e kreeg ze haar eerste vaste aanstelling. En nu, op haar 55e, vindt ze haar werk nog steeds leuk. Ondanks dat ze twee keer met een gewapende overval te maken heeft gekregen.

Bij haar eerste overval in 1995 (bij een andere dan haar huidige werkgever) kreeg ze een mes tegen haar keel gedrukt. De tweede keer, acht jaar geleden, kreeg ze een pistool tegen haar hoofd. Na de eerste keer zat Margriet Bolhuis lang ziek thuis. Specialistische hulp bestond toen nog vrijwel niet – ze werd naar de huisarts gestuurd. Na de tweede keer was ze naar eigen zeggen vooral heel erg boos. Op alles en iedereen. Gelukkig kreeg ze van Aldi (nog steeds haar huidige werkgever) wél specialistische hulp. Aldi schakelt hierbij doorgaans de Stichting DOEN in, voor slachtofferhulp en traumaverwerking. De stichting bood haar deskundige begeleiding en goede gesprekken. Maar ook het advies om toch vooral niet thuis te gaan zitten en liever 'gewoon' door te gaan. Dat werkte. Maar wel onder haar voorwaarden. Dus zolang ze maar niet alleen in de winkel stond en liever ook niet ‘s avonds.

NIEUWE KLAP

Toen kreeg Margriet een nieuwe klap te verwerken. En wel in de persoon van een nieuwe filiaalleider die weinig boodschap had aan haar overvalverleden. Zijn devies: geen flauwekul en jezelf niet aanstellen. Niet bepaald begripvol dus. Margriet zakte door het ijs en kwam ziek thuis te zitten. Hulp kwam uiteindelijk van de bedrijfsarts. Ze kreeg overplaatsing naar een groter filiaal waar ze nooit alleen in de winkel zal komen te staan. En inmiddels is ze ook over haar angst voor avonddiensten heen. Margriet: ‘Aldi heeft mij via de Stichting DOEN geweldig geholpen. Maar toen de nieuwe filiaalleider kwam die mijn angst maar kinderachtig vond, waren de effecten van alle hulp in één klap weg. Toen konden we weer opnieuw beginnen. Met een beetje meer begrip waren we samen een stuk verder gekomen.’

WAT TE DOEN?

Wat heeft Margriet van deze uiterst vervelende ervaringen geleerd? Wat is haar advies aan anderen die iets soortgelijks overkomt? ‘Praat er over’, zegt ze. ‘Niet zozeer met familie en vrienden, want die kunnen je niet de steun geven die je nodig hebt. Je hebt weinig aan opmerkingen als “O, wat erg”. Praat daarom bij voorkeur met mensen die verder van je af staan. Liefst deskundigen. Die weten waar ze het over hebben en kunnen je ook écht helpen.’

Margriet Bolhuis: ‘Praat er over, bij voorkeur met mensen die verder van je af staan’

MEER WINKELOVERVALLEN; FNV HANDEL ALERT

Na een jarenlange daling van gemiddeld bijna drie naar minder dan één overval per dag, neemt het aantal winkelovervallen sinds 2017 weer toe.

Nederland telde ooit meer dan zevenhonderd overvallen per jaar. Dat aantal daalde naar 262 in 2017, en steeg vervolgens weer naar 278 in 2018 en 282 in 2019. Voor dit jaar wordt opnieuw een stijging verwacht. Tot en met september waren het er al zo’n tweehonderd en toen moesten de beruchte donkere dagen vóór Kerst (oktober – december) nog beginnen. In de laatste maanden van het jaar worden doorgaans veruit de meeste overvallen gepleegd: van een derde tot wel de helft van het jaartotaal. De daling van het aantal winkelovervallen was te danken aan de aanpak ervan. Winkeliers hadden jarenlang speciale aandacht voor preventie, en de politie had zelfs een speciale Landelijke Taskforce Overvallen. Dat het aantal overvallen nu weer stijgt is mogelijk het gevolg van het succes van de aanpak ervan. De partijen hebben hun aandacht verlegd naar andere zaken.

FNV Handel blijft echter alert. Op de website www.veiligwerkenindewinkel.nl, een initiatief van de bond, is nog wél aandacht voor wat je allemaal in de winkel kunt doen om overvallen zo veel mogelijk tegen te gaan. En overkomt het je tóch, dan kun je op de site ook leren hoe je dan het beste kunt reageren. Surf daarom snel naar www.veiligwerkenindewinkel.nl en volg een of meer van de online veiligheidstrainingen. Dat is wel zo’n veilig gevoel.

Deel deze pagina