COLUMN

LINDA

Linda Vermeulen, vakbondsbestuurder bij FNV Handel, viert graag een feestje. Daarom is ze zo blij met de komende feestdagen. Alleen aan Black Friday, wat vele anderen in deze tijd van het jaar ook als een feestje beschouwen, doet zij niet mee. Ze legt uit waarom.

WAAROM BLACK FRIDAY GÉÉN FEESTJE IS

"Fijne feestdagen, tot volgend jaar!" Een medewerkster van de Bijenkorf in Den Haag hoort in december vaak hoe mensen elkaar een fijne Kerstvakantie toewensen. ‘Zouden zij wel weten dat dit er voor winkelmedewerkers niet in zit? Voor ons is dit juist de drukste tijd van het jaar. Dat hoort nou eenmaal bij het werk. Onze winkel ziet er ook prachtig uit. Maar het liefst vier ik Kerst gewoon met mijn familie’, vertelde zij mij laatst.

De laatste jaren begint de drukke tijd voor medewerkers van winkels en distributiecentra al in november, in de weken rond Black Friday. Vanuit de vakbond krijgen we in deze periode altijd veel meldingen over te veel werkdruk. En zeker in tijden van corona kijken we ook kritisch naar de keuze van de grote winkelketens om met talloze reclames en aanbiedingen zo veel mogelijk mensen naar de winkels te lokken. De omzet gaat voor het menselijk belang.

De ene helft van Nederland mag thuiswerken, en de andere helft krijgt extra veel drukte over zich heen – en wordt dus meer blootgesteld aan het virus. Precies de mensen die de laagste inkomens hebben én die weinig te zeggen hebben over wanneer ze werken en wanneer ze vrij zijn. Deze zomer las ik het boek ‘De Onmisbaren’ van vakbondsman Ron Meyer (lees dat boek!). Hij citeert de Engelse schrijver J.J. Charlesworth die stelt dat er eigenlijk helemaal geen lockdowns zijn geweest. ‘There was just middle-class people hiding while working-class people brought them things’.

We weten allemaal nog hoe de coronacijfers vorig jaar in december fors opliepen. Het RIVM legde een verband met de drukte rond Black Friday. We hebben vanuit FNV Winkelstraat dan ook een oproep gedaan aan het Veiligheidsberaad om te leren van de fouten en het koopjesfestijn uit te stellen. We kregen een nietszeggend antwoord terug. Ik ben voor een sterke overheid en sterke instituties, maar met een overheid die zo vol vertrouwen is in de grote winkelketens en totaal geen oog heeft voor de belangen van de honderdduizenden mensen die daar werken, vind ik het niet vreemd dat zoveel mensen hun vertrouwen in de politiek verliezen.

Ik merk dat veel mensen in reactie op onze oproep om Black Friday over te slaan, de verantwoordelijkheid voor de drukte in de winkels en online bij de consument leggen. Natuurlijk speelt de klant een belangrijke rol. Maar uiteindelijk zijn het toch echt de winkelketens die besluiten om dit feestje te geven. De overheid ziet het gebeuren en staat het toe. In Amerika en Duitsland komen werknemers van bijvoorbeeld Amazon al steeds vaker in actie tegen het sale-geweld. Benieuwd wanneer de winkelmedewerkers in ons land zeggen: ‘De grens is bereikt, wij leggen ons werk neer’.

Deel deze pagina