KERST&PASSIE (1)

MARCO DIJKSTRA IS (BIJNA) GETROUWD MET ZIJN WERK

Tekst Ronald de Kreij Beeld Jan Paul Kuit

MARCO DIJKSTRA: ‘LEUK WERK EN EEN LEUK MEISJE: WAT WIL JE NOG MEER?’

Of Marco Dijkstra zijn werk leuk vindt? Nou en of. 'Ik werk elf jaar in de logistiek en geen dag is saai.'

We vinden allemaal wat van ons werk, van onze baan. De een heeft het veel te druk, de ander ergert zich aan een leidinggevende, en een derde heeft het zo langzamerhand allemaal wel gezien. Maar het is bijna kerst dus laten we de vraag een positieve draai geven: wat is jouw passie voor je werk? Oftewel: wat maakt dat jij nog steeds fluitend naar je werk gaat?

Marco Dijkstra, magazijnmedewerker bij technische groothandel Eriks

‘Mensen gaan niet in de detailhandel werken om miljonair te worden. Ze willen hun brood verdienen. Maar ik wil – hiernaast – ook wel een beetje gevarieerd werk hebben. Dat is me gelukkig gelukt. Ik werk nu zeker elf jaar in de logistiek en geen dag is saai. Het is een afwisselend beroep.

‘Orderpicken, hef- en reachtruck, hoogwerker, alle certificaten heb ik. Dus ik ben breed inzetbaar. Daarom ga ik met zoveel plezier naar mijn werk. We hebben even een personeelstekort, en ik word nu ook gevraagd om mee te draaien in de productie van hydraulische slangen met koppelingen, die we hier ook maken. Dat is wat eentonig werk, maar voor een dag niet erg. Het maakt het werk alleen maar nog afwisselender.

‘Vroeger wilde ik leraar worden, of politieagent, maar wat ik nu doe is ook prima. Ik heb hier veel vrienden leren kennen, onder wie veel FNV-leden – echt waar! – en ik ben zelfs bijna getrouwd met mijn werk. Ik ben hier namelijk ook tegen mijn vriendin Angelique aangelopen.

‘We zijn per dag met een team van elf tot dertien mensen en werken alleen van acht tot vijf. Buiten de productie dan. Waar het gaat om de echt grote dingen zoals het op trailers zetten van pallets van 4000 kilo of meer, word ik of meestal één andere collega ingezet. Anderen hebben hier weinig ervaring mee of durven dat niet zo goed. ‘Toegegeven: de werkdruk is hoog. Maar daar kan ik mee leven. Ik wil in mijn werk graag doorpakken. Daarom ben ik tevreden en gelukkig met wat ik doe en heb. Ik bedoel, leuk werk en een leuk meisje: wat wil je nog meer?’

Angelique, Marco’s vriendin én collega.

Deel deze pagina