KERST&PASSIE (6)

RONALD VAN DER VLIER: 'ALLES WAT IK DOE, DOE IK VOOR DE KLANT'

Tekst Ronald de Kreij Beeld Doon van de Ven

‘DE WAARDERING DIE IK HEB VOOR DE KLANTEN, KRIJG IK NIET TERUG VAN HET BEDRIJF’

Wat drijft Ronald van der Flier in zijn werk? Waar wordt hij nou blij van? ‘De klanten een glimlach op het gezicht toveren omdat ze goed geholpen worden.’

We vinden allemaal wat van ons werk, van onze baan. De een heeft het veel te druk, de ander ergert zich aan een leidinggevende, en een derde heeft het zo langzamerhand allemaal wel gezien. Maar het is bijna kerst dus laten we de vraag een positieve draai geven: wat is jouw passie voor je werk? Oftewel: wat maakt dat jij nog steeds fluitend naar je werk gaat?

Ronald van der Flier, supermarktmedewerker en voorzitter Sectorraad FNV Handel

‘Mijn hele werkzame leven tot nu toe ben ik actief in de detailhandel en ik doe mijn werk nog altijd met veel passie en bezieling. Het is heerlijk om iedere dag klanten te zien. Hen een glimlach op het gezicht te toveren omdat ze goed geholpen worden. Of omdat ze in een mooie winkel rondlopen die wij zo hebben ingericht. Waar ze deskundig advies krijgen. Waar ze hun producten gemakkelijk kunnen vinden. Of wanneer dit een keer toch niet lukt, waar ze goed geholpen worden doordat ze de weg wordt gewezen.

‘Alles wat ik doe, doe ik voor de klant. Niet voor het bedrijf. Want de waardering die ik heb voor de klanten, krijg ik niet één op één terug van het bedrijf. Dit is overigens niet alleen zo in de supermarktbranche, maar vrijwel overal in de detailhandel. De betaling is niet bepaald goed, medewerkers lopen weg en er zijn honderden vacatures. Hoe lang kan dit zo nog doorgaan, vraag ik me wel eens af. Ik zie nog steeds geen beweging bij de werkgevers. In de supermarkt-cao krijgen we er 9 procent bij, maar dat is verdeeld over vier jaar en niet eens met terugwerkende kracht. Er valt al met al nog steeds een flinke inhaalslag te maken.

‘Terug naar het leuke aan dit werk. Tja, dat heb ik eigenlijk al gezegd, he? Ik zet mij met hart en ziel in voor mijn klanten. Daar word ik namelijk zelf ook blij van.’

RONALD VAN DER FLIER: ‘ALLES WAT IK DOE, DOE IK VOOR DE KLANT’

Deel deze pagina