VOORWOORD
TERECHT STRIJDVAARDIG
Marian Beldsnijder ziet een toenemende strijdvaardigheid onder werkenden die het niet langer pikken dat hun werkgevers steeds meer winst boeken, maar weigeren om ook maar een beetje hiervan te delen met hun personeel. ‘Super om te zien!’
Onlangs werden we bij FNV Handel benaderd door leden werkzaam bij Etos, onderdeel van het Ahold-concern. Deze winkelketen heeft alleen een cao voor het personeel in het distributiecentrum (waar overigens voor gestaakt is), niet voor de winkelmedewerkers. Het waren enkelen van deze laatsten die met ons contact opnamen. Zij willen ook een cao en een goede loonsverhoging en zijn bereid daarvoor te knokken. Wij gaan voor hen nu onderhandelingen starten.
De gebeurtenissen bij Etos passen in een patroon dat zich aan mij steeds duidelijker aandient. Zie de acties bij de Bijenkorf. De laatste staking daar was in de jaren ‘70. Maar nu is de maat toch echt vol, zo blijkt. Zie ook de Technische Groothandel. De werkgevers daar weigeren een goed loonbod te doen, maar de werknemers pikken dit niet. En na corona voerden medewerkers bij onder meer Wibra succesvol actie voor het kwijtschelden van de min-uren, opgebouwd tijdens de periode dat de winkels gesloten waren.
Tegelijkertijd zien we FNV-breed de ledenaantallen fors toenemen. Dat is ook een teken aan de wand, vind ik. Helemaal fantastisch is het om te zien dat zich daaronder flinke aantallen jongeren bevinden.

Ik vind dit stukje strijdvaardigheid super om te zien! Eindelijk, zou ik er bijna aan toevoegen. Want laten we eerlijk zijn; wat de werkgevers laten zien getuigt van bijna volledige minachting voor het personeel. Diezelfde werkgevers schaamden zich niet om tijdens de coronacrisis bij de overheid aan te kloppen voor NOW-steun. En dat doen ze ook nu weer in de energiecrisis. Maar als hun eigen medewerkers vragen om compensatie van de gestegen prijzen, dan geven deze werkgevers niet thuis.
Helemaal bont maken de “winnaars” van de coronacrisis het. De Jumbo’s en Albert Heijns van deze wereld. Zij hebben dankzij corona recordwinsten geboekt. Maar die delen met de medewerkers die dat geld voor hen verdiend hebben, ho maar! De werknemers bij AH DC bijvoorbeeld kregen onlangs te horen dat zij géén compensatie krijgen voor de gestegen prijzen.
Natuurlijk, er zijn ook werkgevers die wél over de brug komen, zoals IKEA en de bouwmarkten. Deze laatsten onderhandelen nu met ons om hun werknemers meer loon te bieden. Maar dat is deels ook uit welbegrepen eigenbelang: ze zien hun werknemers weghollen naar beter betaalde banen.
Het is een goede zaak dat werkenden de steeds schevere verhoudingen niet langer pikken. Als bond ondersteunen wij hen hier graag bij. Voor dit e-magazine hebben we diverse kaderleden gevraagd wat zij ervan vinden dat FNV Handel nu bijna volledig inzet op regelrechte “poen-cao’s”. Je leest erover verderop in dit magazine, maar hun reacties laten zich gezien wat ik hierboven heb gezegd niet moeilijk raden.
Fijne feestdagen allemaal!
Marian Beldsnijder, teamleider FNV Handel